+386 1 781 03 70     obcina@velike-lasce.si     TURIZEM V VELIKIH LAŠČAH

Domov » Dušan Hočevar

Dušan Hočevar

Dušan Hočevar je bil v času osamosvojitvene vojne leta 1991 poveljnik velikolaške čete, ki je svojo nalogo obrambe opravljala na območju Občine Velike Lašče.  Po uspešni osamosvojitvi Slovenije je v veteranih ostala želja po ohranjanju spomina na osamosvojitveno vojno. Prav Dušan Hočevar je bil gonilna sila pri uresničevanju ideje in želje, da se spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991 ohranja tudi na bolj viden in simbolen način. Na njegovo pobudo je bilo leta 1998 ustanovljeno Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velike Lašče, ki  je bilo prvo tako združenje v celotni ljubljanski regiji. Dušan Hočevar je postal prvi predsednik združenja in to funkcijo opravlja še sedaj.
Člani območnega  združenja vojne za Slovenijo so si svoje prostore uredili v stari, opuščeni podružnični šoli v Krvavi Peči. Ta je dobila novo ime: Dom veteranov. Prav z velikim angažiranjem predsednika Hočevarja se je v Domu veteranov uredila spominska soba z eksponati in spominskim slikovnim dokumentarnim gradivom v spomin na osamosvojitveno vojno.  Dušan Hočevar je tudi najbolj zaslužen, da so se pred Domom veteranov postavili muzejski eksponati Slovenske vojske. Veliko angažiranost in aktivnost združenja, njenih članov in njihovega predsednika je ob lanskem obisku naše občine opazila in pohvalila tudi ministrica za obrambo, dr. Ljubica Jelušič.
Za ohranjanje spomina na osamosvojitveno vojno, od katere mineva okroglih 20 let in ki predstavlja mejnik in začetek nove zgodovine samostojne države Slovenije, si Dušan Hočevar kot izjemen zagovornik in prizadeven član veteranov vojne za Slovenijo zasluži pohvalo župana.