+386 1 781 03 70     obcina@velike-lasce.si     TURIZEM V VELIKIH LAŠČAH

Domov » Jakob Jež

Jakob Jež

Za ustvarjalno delo na področju glasbe.
Zlata plaketa je bila podeljena 17. oktobra 2003.

Jakob Jež je bil rojen leta 1928 v Vitovcu-Jablanici pri Boštanju. Njegova glasbena pot se je začela z igranjem na harmoniko, po gimnaziji pa se je vpisal na Akademijo za glasbo – smer kompozicija. Diplomiral je leta 1954.

Njegovo delo je bilo skozi vse njegovo življenje razpeto med ustvarjanjem na kompozicijskem področju in med pedagoškim delom ter uredništvom. Mladim se je posvečal na vseh stopnjah izobraževanja. Poučeval je na osnovni, nižji in srednji glasbeni in baletni šoli, nato pa do upokojitve na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Bil je dolgoletni urednik Grlice, revije za glasbeno vzgojo, prav tako pa tudi revije Naši zbori.

Napisal je preko 300 pesmi in krajših del. Za skladbe je prejel okrog 20 nagrad. Za svoje delo je med drugim prejel nagrado zveznega radia, nagrado Prešernovega sklada in slednjič, leta 1991 tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Veliko njegovih skladb lahko slišimo v domačem okolju, nekaj pa tudi v mednarodnem prostoru.

Jakob Jež se je po upokojitvi preselil na Gradež pri Turjaku, kjer lahko v mirnem okolju sproščeno muzicira in preizkuša lastne zamisli.

Ponosni smo lahko, da se je Jakob Jež odločil za bivanje v naši občini in mu iskreno želimo še veliko ustvarjalnih let v zgodovine in tradicije polnem okolju Velikih Lašč.