Občina velike Lašče | Občina

Jože Centa je prejel častno občanstvo 6. junija 2014 za izjemne dosežke na področju kulture.

Občina Velike Lašče | Jože CentaAkademski slikar Jože Centa se je rodil 15. marca 1934 v Dvorski vasi in je dolgo bogatil kulturni utrip Velikih Lašč. Spoznavanje in vstopanje v svet likovne umetnosti se je začelo že od težkega otroštva dalje in skozi leta šolanja preraščalo v prepoznavnost slikarjevega izražanja.

Delo Jožeta Cente v katalogu razstave leta 1988 slikovito opisuje tudi častni občan Občine Velike Lašče, žal že pokojni, Janez Debeljak: »Dvorska vas v velikolaškem koncu, kjer je bil rojen Jože Centa, mu je ob odhodu v svet dala za doto tri najžlahtnejše darove, ki jih premorejo ti kraji: Trubarjeve bukvice, Levstikovo neupogljivo slovenstvo ter Krpanovo odrezavo duhovitost in Stritarjevo bogato domačo govorico.«

Leta 1981 je Jože Centa za obnovljen kulturni dom v Velikih Laščah izdelal Levstikov portret in tako obeležitvi pomembne obletnice – stopetdesete obletnice Levstikovega rojstva dodal pomemben pečat. Bil je tudi pobudnik in gonilna sila srečanj slikarjev pod skupnim imenom Trubarjevi kraji, ki od leta 1982 vsako pomlad prihajajo v velikolaške kraje, kjer ustvarjajo in z umetninami prikazujejo lepote naših krajev, ki so nato razstavljene v galeriji na Trubarjevi domačiji.

Jože Centa je s svojo vlogo kot slikar in s pomembnim oblikovanjem kulturnega življenja pripomogel k rasti in prepoznavnosti Velikih Lašč tudi v luči likovne umetnosti. Prav njemu gre zasluga, da so lepote naših krajev upodobljene na številnih platnih likovnih umetnikov. Kar pomenijo rojaki Trubar, Levstik in Stritar za pisano besedo, pa prav gotovo prvo mesto pri izražanju skozi likovno umetnost predstavlja Jože Centa, ki je ostal zvest tukajšnjim krajem in jim z vso predanostjo razdajal svoje talente.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih