Občina velike Lašče | Občina

Za delovanje na področju ohranjanja kulturne in naravne dediščine.
Priznanje Občine Velike Lašče je bilo podeljeno 6. junija 2009.

je bilo ustanovljeno leta 2004 z namenom ohranjanja kulturne in naravne dediščine ter ustvarjanja možnosti za razvoj turizma na podeželju. Ideja o nastanku se je rodila po uspešnih obnovitvenih delih stare Sušilnice sadja Gradež, ki jo je zgradilo sadjarsko društvo v letih 1938-1951. K ustanovitvi društva so pripomogli konkretni rezultati prostovoljnega dela vaščanov Gradeža in finančna podpora Občine Velike Lašče. Trenutno društvo šteje 95 članov.
Nekaj aktivnosti društva:

  • Upravljanje sušilnice sadja in skrb za njeno vzdrževanje.
  • Organiziranje sušenja sadja v sušilni sezoni.
  • Društvo skrbi za razstavo o zgodovini Gradeža na osnovi kopij dokumentov Slovenskega etnografskega muzeja in drugega gradiva ter predmetov v prizidku sušilnice.
  • Prizadevajo si za ohranjanje krajinske in stavbne dediščine, zbirke starega orodja pod kozolcem, črne kuhinje, stare gostilniške kleti, starih kozolcev, vodnjakov in nekdanje Kogojeve hiše.
  • V okviru ohranjanja starih opravil obujajo ročno izdelovanje zobotrebcev, pletenje košar in metel, ekološko pridelovanje prosa do prosene kaše, ekološko pridelovanje in sušenje sadja, čebelarjenje, peko kruha in slaščic po starih receptih v krušnih pečeh, izdelovanje rož iz papirja.
  • V društvu oživljajo in ohranjajo stare običaje, kot so godovanje (ofiranje), praznovanje pomladi, tepeškanje, maškare ob porokah, ljudsko petje, uspešno pa deluje tudi etno skupina društva »Suhe češplje«.
  • Organizirajo delavnice o starih opravilih, naravoslovne dneve o tradicionalnem shranjevanju sadja in zelenjave, o predelavi mleka ipd.
  • Poleg tega pa organizirajo še programe spoznavanja dediščine, sprehode med kulturno in naravno dediščino kot npr. sprehod po Trubarjevi rojstni fari s Trubarjevo malico na Gradežu.
  • Društvo uspešno organizira praznik suhega sadja na Gradežu in prireditev Božični čas na Gradežu,  v okviru katerega razstavljajo jaslice iz različnih materialov po celi vasi.
  • Društvo je iniciator projekta obnove Gradeža v programu razvoja podeželja 2007-2013 in  si prizadeva za ustvarjanje pogojev: za obnovo starih gradeških hiš v turistične namene, za obnovo starega vaškega jedra, za ureditev spominske sobe Mariju Kogoju in gradeških glasbenikov, za ureditev nastanitvenih kapacitet v starih obnovljenih hišah in drugo.
Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih