Občina velike Lašče | Občina

Za 30-letnico uspešnega delovanja.
Zlata plaketa je bila podeljena 6. junija 2009.

Občina Velike Lašče se lahko pohvali z velikim številom društev, ki združujejo ljudi z veseljem do delovanja na najrazličnejših področjih. Eno najstarejših je Planinsko društvo Velike Lašče, saj je bilo ustanovljeno pred dobrimi 30 leti. Uradno je bilo registrirano leta 1978, tako da je v lanskem letu praznovalo 30 - letnico delovanja.
Zametki segajo sicer še nekaj let nazaj, ko so se na pobudo dveh izkušenih gornikov Janeza Grebenca (Mlekarjevega Ivana) in Janeza Kokošinka zbrali še: Lado Kovačič, Janez Andolšek, Franja Jamnik in Manfred Deterding in ob »okrogli mizi« pri Koprivcu podprli idejo o ustanovitvi samostojnega Planinskega društva Velike Lašče. Kot ustanovni člani - podpisniki so se jim pridružili še Stane Škulj, Franc Škulj, Marjan Sedej in Anton Perhaj. 
V prvih letih je bilo delovanje omejeno na organizacijo pohodov, kar je še vedno glavno poslanstvo planinskih društev. Pohvalno je, da je vodstvo PD Velike Lašče veliko energije in finančnih sredstev vlagalo v izobraževanje. Na osnovi tega je kar nekaj članov pridobilo nazive »planinski vodnik«. Svoje znanje starejši planinci z veseljem posredujejo mladim. Tako že dobro desetletje izredno uspešno deluje planinski krožek na OŠ Primoža Trubarja. Z izvajanjem različnih aktivnosti opravlja zelo pomembno poslanstvo: približati mladini lepote narave, jo vzpodbujati k planinarjenju, jo poučiti o varnem in odgovornem vedenju v hribih ter s tem razvijati zdrav duh v zdravem telesu.
Člani PD so dejavni tudi na področju markiranja in vzdrževanja planinskih poti, ki so pri Planinski zvezi Slovenije registrirane kot trase PD Velike Lašče. Največ »dela« jim prav gotovo da Velikolaška kulturna pot in z njo povezan vsakoletni pohod ob občinskem prazniku.
V lanskem – Trubarjevemu letu 2008 so na pobudo župana izvrstno organizirali občinski pohod na Triglav. V soboto drugega avgusta se je na Kredarici zbralo rekordno število naših občanov, več kot 40, ki so se udeležili zanimivega kulturnega programa v počastitev 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja. Te prireditve sta se udeležila tudi takratni predsednik vlade republike Slovenije Janez Janša in takratni predsednik državnega zbora France Cukjati.
15. februarja 2009 so z dopadljivim kulturnim programom in priložnostno razstavo fotografij obeležili 30 - letnico delovanja. Planinska zveza Slovenije je ob tej priložnosti z bronastimi, srebrnimi in zlatim znakom nagradila najzaslužnejše člane za dolgoletno prizadevno delo.

Pin It
 

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)
 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče
 

Pokličite nas

+386 1 7810 370

 

Sledite nam na socialnih omrežjih