+386 1 781 03 70     obcina@velike-lasce.si     TURIZEM V VELIKIH LAŠČAH

Domov » Velikolaška vokalna skupina

Velikolaška vokalna skupina

Ob 20-letnici delovanja.
Pohvala župana je bila podeljena 5. junija 2010.

Septembra 1990 so velikolaška dekleta, ki so do takrat prepevala le v ženski zasedbi, v svojo družbo povabila fante in so prvič skupaj zapeli na poroki v velikolaški cerkvi. Od takrat naprej nastopajo v mešani zasedbi pod imenom Velikolaška vokalna skupina in vseh 20 let jih vodi Martina Kovačič.
Sprva so bili predvsem poročni zborček, saj so prepevali ob usodnih odločitvah mnogih parov, kasneje pa so svoje delovanje razširili tudi na posvetno področje. Sodelovali so na otvoritvah razstav, revijah in  drugih najrazličnejših  prireditvah, ki so  jih organizirali Občina Velike Lašče in  različna  društva  v domači občini in drugje po Sloveniji. Dvakrat so gostili pevce iz pobratenega Lützhelflüha,  avgusta 2004 pa so jih tudi sami obiskali v Švici.
Ko vokalci, kot sami sebe imenujejo, brskajo po pevskih spominih, ne morejo mimo  večerov podoknic, ko so s pesmijo obiskali naše vasi in bili povsod prijazno sprejeti, mimo številnih otvoritev razstav na Trubarjevini, mimo Dalmatinskih večerov pri Kuklju, božičnega  koncerta v Kliničnem centru, nastopov na srednjeveških dnevih na gradu Turjak,  koncerta v Dolšinatovi jami, sodelovanja na dobrodelnih koncertih  in svojih letnih koncertov z zanimivimi gosti.
Koncert ob desetletnici, leta 2000, so pripravili v Dalmatinovi kapeli  na Gradu Turjak, ki ga je z avtorsko poezijo prav posebej za to priložnost obogatil  Andrej Perhaj.
V letu  2005 so  na povabilo KUD-a Primož Trubar zaigrali tudi v  gledališki igri- v Levstikovem Juntezu- poleg tega pa so obeležili svojo  15 letnico s koncertom v Viteški dvorani prenovljenega gradu Turjak.
V Trubarjevem letu 2008 so pripravili kar dva različna koncerta: Januarja so v Levstikovem domu  predstavili  svojo zgoščenko s  priredbami  slovenskih ljudskih in  z  umetnimi pesmimi.
Leto svoje polnoletnosti pa so zaključili s koncertom pesmi naših rojakov – Trubarja, Levstika, Stritarja.
Zdaj pa se pevci pripravljajo na koncert ob svoji 20 letnici, ki bo v soboto,  16. oktobra v velikolaški cerkvi, kamor ste lepo povabljeni.
Pevce vseh  dvajset let poleg sorodstvenih in prijateljskih vezi  druži veselje do skupnega prepevanja, skupno prepevanje predstavlja  pomemben del njihovega življenja in je ena  izmed njihovih velikih  ljubezni.