+386 1 781 03 70     obcina@velike-lasce.si     TURIZEM V VELIKIH LAŠČAH

Domov » Čebelarsko društvo Velike Lašče

Čebelarsko društvo Velike Lašče

Za razvoj čebelarstva v občini.
Priznanje Občine Velike Lašče je bilo podeljeno 8. junija 2007.

Ustanovno srečanje današnjega čebelarskega društva je bilo v aprilu leta 1913, pobudnika pa sta bila napredna učitelja Flegar, ki je služboval v Robu, in Štefančič, ki je služboval v Laščah. Čebelarska podružnica je imela v začetku sedež v Robu, ustanovitve pa se je udeležilo 14 čebelarjev iz bližnje in daljne okolice. Ves čas delovanja so aktivni člani skrbeli za izobraževanje in razvoj čebelarstva. Tudi v času svetovnih vojn, ko je bilo vsako organizirano delovanje prepovedano, so uspeli ohraniti medsebojne stike in seveda toliko čebel, da so po končanih vojnih vihrah lahko ponovno čebelarili. Bili so med prvimi v Sloveniji pri prehodu čebelarjenja iz kranjičev v listovo panje. Pohvalno je tudi to, da so novejši čebelnjaki v naši občini izdelani po značilnem slovenskem tipu.
V zadnjem obdobju v društvu aktivno deluje več kot 40 čebelarjev, ki čebelarijo z okoli 800 panji.
Ponosni so, da čebelarijo v neokrnjeni naravi, kjer onesnažujoča industrija in intenzivno kmetijstvo nima svojega domovanja. Med so uspeli zaščititi z blagovno znamko geografskega porekla »Kočevski med«, v okviru svojega dela pa so leta 2003 ponatisnili tudi Levstikovo knjigo »Bučelstvo«.
Velikolaški čebelarji so in bodo še naprej ostali marljivi in vztrajni, tako kot od njih zahtevajo vzornice čebele. Še naprej naj delujejo v prid neokrnjene narave in ohranjanja naše kulturne dediščine.