+386 1 781 03 70     obcina@velike-lasce.si     TURIZEM V VELIKIH LAŠČAH

Domov » Miroslav Cerar

Miroslav Cerar

Za izjemne dosežke na področju športa in za prispevek k promociji  občine.
Častno občanstvo je bilo podeljeno 9. junija 2006.

Miroslav Cerar je zagotovo najbolj prepoznaven slovenski športni šampion. Ne le kot športnik, ki je osvojil več medalj na svetovnih tekmovanjih kot katerikoli drugi slovenski športnik, temveč tudi kot osebnost, katere prispevek celotnemu slovenskemu športu in njegovi uveljavitvi v svetu je neprecenljiv. Miroslav Cerar je svojo zgodnjo mladost preživljal na Turjaku in se v javnosti s ponosom predstavlja kot Turjačan in s tem kot občan naše občine.
Na športnem področju je Miro Cerar zablestel leta 1962 z dvojnim zlatom na svetovnem gimnastičnem prvenstvu v Pragi. Na konju z ročaji, ki je bil njegovo najljubše orodje, je začel vladavino na velikih tekmovanjih, prvo mesto pa si je s svojo eleganco prislužil tudi na bradlji. Od takrat naprej je bil na konju z ročaji celo desetletje praktično nepremagljiv, tako da je v naslednjih dveh olimpijskih ciklusih pobral vse mogoče naslove. Samo na največjih tekmovanjih, se pravi olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih, jih je zbral trideset, od tega kar 16 zlatih, pet srebrnih in devet bronastih.
Ob uspešnem in napornem športnem življenju je bil Miroslav Cerar tudi priden gimnazijec in študent na pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je opravil pravniški staž in začel samostojno odvetniško prakso. Po osamosvojitvi Slovenije je bil predsednik odbora za ustanovitev Olimpijskega komiteja Slovenije, v prvem mandatu pa podpredsednik OKS. Bil je tudi med ustanovitelji Slovenske olimpijske akademije in njen predsednik. Posebno čast so mu izkazali tudi v ZDA, kjer so ga leta 1999 sprejeli v Mednarodni gimnastični hram slavnih. Miroslav Cerar je član Izvršnega odbora evropskega gibanja za fair play in ambasador Slovenije za šport, strpnost in fair play pri Svetu Evrope.