+386 1 781 03 70     obcina@velike-lasce.si     TURIZEM V VELIKIH LAŠČAH

Domov » Koncert Orkestra slovenske vojske ob Slavnostni akademiji

Koncert Orkestra slovenske vojske ob Slavnostni akademiji

Ob praznovanju občinskega praznika in 30 letnice ustanovitve Občine je ta teden v Velikih Laščah še posebej slovesen.
Mineva 30 let odkar je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Zakon o ustanovitvi občin. Po lokalnih volitvah se je 21.decembra 1994 sestal prvi občinski svet novo nastale Občine Velike Lašče.

Osrednja prireditev bo v petek, 7. junija, ob 18. uri v Športni dvorani v Velikih Laščah. Na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku bo župan podelil priznanja letošnjim nagrajencem. Prireditev bo zaokrožil koncert Orkestra Slovenske vojske.

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996. Slovenska država z njim nadaljuje dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem, ki sega že v čas Marije Terezije, ko je v Ljubljani začela delovati prva stalna vojaška godba.

Danes šteje Orkester Slovenske vojske preko 50 akademsko izobraženih glasbenic in glasbenikov. Sodeluje na vseh slovesnih dogodkih Slovenske vojske, od obletnic njenih enot in zapriseg vojakov do državnih proslav in meddržavnih srečanj. Ni dogodka ali praznovanja, na katerem ne bi nastopil orkester v eni od svojih zasedb – bodisi kot véliki koncertni orkester bodisi kot protokolarni orkester, big band, pihalni ali trobilni kvintet, v revijalni ali drugi zasedbi. Poleg tega orkester sodeluje na številnih humanitarnih koncertih in prireditvah lokalnih skupnosti. Z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvari občutek dovršenosti dogodkov in visoke omike, predvsem pa podobo ponosnih pripadnikov in pripadnic  Slovenske vojske.

V osemindvajsetih letih delovanja je Orkester Slovenske vojske prehodil uspešno pot razvoja in se izoblikoval v profesionalen, živahen, prizadeven in kakovosten ansambel.  Z orkestrom, ki ima preko 200 nastopov na leto, radi sodelujejo tudi mnogi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine. Preigral je impresiven repertoar in ustvaril številne posnetke. Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope in ZDA, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture.

Orkester je bil odlikovan z bronasto (1997) in zlato (2006) medaljo Slovenske vojske. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Orkester Slovenske vojske leta 2016, ob njegovi dvajsetletnici, odlikoval z redom za zasluge.

Orkester Slovenske vojske

 

Datum objave:

04. 06. 2024