+386 1 781 03 70     obcina@velike-lasce.si     TURIZEM V VELIKIH LAŠČAH

Domov » KUD Primož Trubar

KUD Primož Trubar

Za izjemne uspehe in dosežke na področju gledališke dejavnosti.
Zlata plaketa je bila podeljena 9. junija 2009.

KUD Primož Trubar Velike Lašče ima dolgoletno tradicijo, ki nadaljuje s kulturnim izročilom in raste iz naše bogate zibeli slovenske besede in gledališča (Trubar, Levstik, Stritar, Javoršek).
Odrasla gledališka skupina ves čas ohranja stike z našimi avtorji – če naj omenimo 1986 uprizorjeno Javorškovo Življenje in smrt Primoža Trubarja, ki ga lahko vidimo tudi na TV Slovenija – in jih ohranja skozi izjemno kvaliteto predstavitve v svežem spominu aktualnega človeka. Na državno, Linhartovo srečanje gledaliških skupin, so se, če ostanemo v preteklih petih letih, uvrstile KUD-ove uprizoritve Levstikovega Junteza v letu 2005 ter Javorškovo Veselje do življenja v letu 2007, kar pomeni najvišji dosežek za ljubiteljske gledališke skupine v Sloveniji.
V lanskem letu – Trubarjevemu letu 2008,  so navdušili z zadnjo izmed produkcij, avtorsko predstavo Abecedarij. Po eni strani, ker so člani vseh delujočih sekcij KUD Primoža Trubarja pripomogli k njenemu nastanku: tako starejši gledališčniki, skupina Gledeja, kot video in baletna sekcija. Ne le izbor besedila, tudi postavitev na oder je delo različnih ustvarjalcev, ki so dokazali, da se s skupnimi močmi in sodelovanjem da izpeljati odličen projekt. Po drugi strani pa, ker so s tem projektom v lanskem letu umetniško, poglobljeno ter hkrati preprosto in prijetno predstavili velikana naše kulture Primoža Trubarja na gostovanjih v različnih krajih Slovenije. Predstavo so kljub številčni zasedbi (30 sodelujočih) uspeli ponoviti desetkrat. Abecedarij je bil izbran tudi na državno srečanje mladinskih gledališč Vizije 2008.