+386 1 781 03 70     obcina@velike-lasce.si     TURIZEM V VELIKIH LAŠČAH

Domov » Izkop v Poslovni coni Ločica in igrišče v Robu

Izkop v Poslovni coni Ločica in igrišče v Robu

Ločica materialKer se v javnosti porajajo številna, pogosto tudi nepravilna ali celo namerno zavajajoča ugibanja glede izkopanega materiala iz II. dela PC Ločica, v predmetni zadevi dajemo naslednje pojasnilo.
Občina je v letu 2020 v odkup ponudila presežno mineralno surovino v poslovni coni. Za to se je odločila iz dveh jasnih razlogov:
– Namesto, da bi izravnavi platoja imeli stroške z izkopom, odvozom ter plačilom deponijske takse smo se odločili, da bi poskusili kamninsko surovino prodati. Ocena geomehanikov je namreč bila, da je material pod površjem dovolj kvaliteten, da bi se bi se ga dalo uporabiti za gradnjo.
– Že poravnani plato je za potencialne investitorje v coni zagotovo privlačnejši kot zemljišče v surovem stanju.
Na ponudbo so se odzvali trije ponudniki, najvišjo ceno na m3 pa je ponudilo podjetje Komunalne gradnje d.o.o. Pred začetkom del je bil izdelan geodetski posnetek celotnega zemljišča, ki je služil kot izhodišče za končni izračun izkopanih količin. Ob zaključku izkopa je bil izveden ponoven geodetski posnetek, količina izkopanega materiala pa je seveda izračunana kor razlika med obemi volumni.

Končna cena za izkopani material je bila 122.166,00 € z DDV in predstavlja prihodek Občine.
Izkop je trajal znatno dlje kot je bilo prvotno načrtovano, k čemer so botrovale koronske razmere ter številne mehanske okvare strojev za drobljenje trdega materiala. Ker to konec koncev ni problem Občine ampak izvajalca, smo se z njim izpogajali, da na račun zamude brezplačno, torej kot donacijo, zgradi šolsko otroško igrišče v Robu. Igrišče je v tem trenutku praktično končano, otvoritev pa načrtujemo ob koncu šolskega leta.

 

Igrišče Rob